עמיתות מחקר

ד"ר שרי אהרוני

היא חוקרת פמיניסטית. מחקר הדוקטורט שלה נכתב הושלם באוניברסיטה העברית בירושלים ועסק במדיניות ניסויים רפואיים אדם בישראל. חדוה היא פעילה פמיניסטית בארגון אשה לאשה- מרכז פמיניסטי חיפה. היתה מהמייסדות וניהלה את פרויקט "נשים וטכנולוגיות רפואיות" באשה לאשה. חברה בוועדת האתיקה של ביה"ח בני ציון וחברה בפרויקט "אקדח על שולחן המטבח. תחומי מחקריה הבולטים עוסקים בהקשרים שבין מדע, רפואה ומדינה, טכנולוגיות פריון ומגדר, מדיניות השימוש באמצעי המניעה דפו פרוורה בקרב נשות הקהילה האתיופית בישראל, וסיוע ההומניטרי הרפואי לפצועים הסורים בישראל.

כתובת מייל: sarai.aharoni@gmail.com
אתר אישי: https://bit.ly/2S89cqQ

ד"ר חדוה אייל

היא חוקרת פמיניסטית. מחקר הדוקטורט שלה נכתב הושלם באוניברסיטה העברית בירושלים ועסק במדיניות ניסויים רפואיים אדם בישראל. חדוה היא פעילה פמיניסטית בארגון אשה לאשה- מרכז פמיניסטי חיפה. היתה מהמייסדות וניהלה את פרויקט "נשים וטכנולוגיות רפואיות" באשה לאשה. חברה בוועדת האתיקה של ביה"ח בני ציון וחברה בפרויקט "אקדח על שולחן המטבח. תחומי מחקריה הבולטים עוסקים בהקשרים שבין מדע, רפואה ומדינה, טכנולוגיות פריון ומגדר, מדיניות השימוש באמצעי המניעה דפו פרוורה בקרב נשות הקהילה האתיופית בישראל, וסיוע ההומניטרי הרפואי לפצועים הסורים בישראל.

חדוה היא פוסט דוקטורנטית באוניברסיטת בן גוריון וחברה בקבוצת מחקר העוסקת בארכיונים פמיניסטיים כמקור לידע על אלימות עם ד"ר שרי אהרוני, ד"ר רות פרסר, יעל אפריאט ואיילה אולייר. בנוסף, היא מרצה באוניברסיטת חיפה, מכללת ספיר, ומנהלת את הפרקטיקום בתוכנית לאנתרופולוגיה רפואית ופסיכולוגית בחוג לאנתרופולוגיה, באוניברסיטת חיפה.

כתובת מייל: ehedva@gmail.com

ד"ר נוגה אפרתי

היא היסטוריונית של המזרח התיכון ומרצה בכירה במחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות באוניברסיטה הפתוחה. היא חברת הוועד המארגן של פורום ההיסטוריוניות של המאות התשע-עשרה והעשרים. מחקרה מתמקד בנשים ומגדר בעולם הערבי ובהיסטוריה החברתית והפוליטית של עיראק המודרנית. בין השנים 2006 ו- 2011 היא עמדה בראש קבוצת המחקר על עיראק שלאחר צדאם חוסין במכון טרומן באוניברסיטה העברית בירושלים.היא מחברת הספרWomen in Iraq: Past Meets Present, Columbia  University Press, 2012  ועורכת הספרים נשים ומגדר במזרח התיכון במאה העשרים עם פרופ' רות רודד וPost-Saddam Iraq: New Realities, Old Identities, Changing Patterns עם פרופ' אמנון כהן. מאמריה התפרסמו בכתבי העת IJMES, MEJ, British Journal of Middle Eastern Studies ואחרים.

כתובת מייל: nogaef@openu.ac.il
אתר אישי: https://openu.academia.edu/NogaEfrati

ד"ר נועה באלף

היא חוקרת בתחום של מגדר ופוליטיקה. מחקרה בוחן את ההשפעה של ותק וסמכות פוליטית על חקיקה ומדיניות מגדרית בישראל ובארגנטינה. היא פרסמה מחקרים על מגדר, בטחון, והסכסוך הישראלי-פלסטיני, ובנוסף פרסמה ניירות עמדה ומאמרי דעה על מגדר, נשים, מפלגות ומוסדות מדינה בישראל עבור מרכז ווילסון בוושינגטון די סי ועיתון גלובס הישראלי. מאמרה האחרון עסק בפערים הגדלים בין יהודים אמריקאים ויהודים ישראלים ובהשלכות על מדיניות הקהילה היהודית כלפי ישראל. היא הייתה מרצה במחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת מרילנד קולג׳ פארק.

כתובת מייל: noa.balf@gmail.com

ד"ר נעמה בן זאב

חוקרת היסטוריה חברתית של הפלסטינים במאה העשרים. עבודת הדוקטורט שלה עסקה בחייהם של מהגרים כפריים בחיפה בתקופת המנדט הבריטי (אוניברסיטת בן גוריון, 2010). בין השנים 2004-2006 ערכה את כתב העת הבינתחומי לחקר המזרח התיכון ג'מאעה. בשנת 2015 ניהלה יחד עם ד"ר ענת קדרון את קבוצת המחקר "גבולות וחציית גבולות בין קהילות בארץ ישראל/פלסטין במאות 20-19" במכון שומאכר, אוניברסיטת חיפה. כיום כותבת, בשיתוף עם ד"ר גל אמיר, על עורכי הדין הפלסטינים שפעלו במדינת ישראל בשנות החמישים והשישים.

היא עמיתת מחקר באוניברסיטת חיפה, מרצה במכללת תל חי וחברת פורום היסטוריוניות במרכז למחקר פמיניסטי ב"אשה לאשה".

ד"ר גל אמיר

חוקר היסטוריה משפטית של המעברים השלטוניים בארץ ישראל במאה ה-20. עיקר מחקרו ונושא עבודת התזה ועבודת הדוקטורט, הוא הסדר העדה הדתית (שיטת המילת) הקובע סמכות לבתי דין דתיים בענייני המעמד האישי. כמו כן פרסם, בשיתוף עם פרופסור שולמית אלמוג, מספר מאמרים בנושאים של פמיניזם משפטי, כגון ניתוח פילוסופי ומשפטי של תופעת #MeToo. כיום כותב, בשיתוף עם ד"ר נעמה בן זאב, על עורכי הדין הפלסטינים שפעלו במדינת ישראל בשנות החמישים והשישים. גל אמיר הוא עמית מחקר בפקולטה למשפטים ובמרכז היהודי-ערבי באוניברסיטת חיפה וחבר פורום ההיסטוריוניות במרכז למחקר פמיניסטי ב"אשה לאשה".

כתובת מייל: agal39@yahoo.com

ד"ר אבתסאם ברכאת

חוקרת פמיניסטית ומרצה במכללה האקדמית צפת ובתוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן. כתבה את עבודת הדוקטורט שלה בתכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן בנושא "אסטרטגיות ופרקטיקות פעולה של נשים דרוזיות כנגד יחסי כוח מרובים". אבתסאם ברכאת הייתה פוסט-דוקטורנטית במרכז מינרבה לזכויות אדם באוניברסיטה הערבית בירושלים, ופוסט דוקטורנטית במחלקה ללימודי מגדר ובמכון בן גוריון לחקר ישראל והציונות באוניברסיטת בן-גוריון. שותפה במחקר הבודק את האתגרים שעומדים בפני נשים יהודיות ופלסטיניות דתיות אדוקות בשוק העבודה הישראלי. תחומי מחקרה העיקריים הם מגדר ודת, נשים  בשוק העבודה  הישראלי. 

כתובת מייל: ebtesam1970@gmail.com

ד"ר עדנה גורני

ילידת תל אביב. בעלת תואר דוקטור באקולוגיה התנהגותית מ University of California Santa Barbara,  ותואר שני במגמה לכתיבה יוצרת, החוג לספרות, אוניברסיטת חיפה. לימדה בתכנית לתואר שני בלימודי נשים ומגדר באוניברסיטת חיפה ובחוג הרב תחומי במכללת עמק יזרעאל. ספרה בין ניצול להצלה: תיאוריה אקו פמיניסטית של יחסי טבע, תרבות וחברה בישראל יצא לאור בהוצאת פרדס (2011). בדצמבר 2014 יצא לאור ספר השירה גרר ועילוי, בהוצאת עולם חדש. בינואר 2020 יצא לאור ספרה דיוקן זואולוגי: לקסיקון (הוצאת פרדס) ובמרץ 2020 הספר דברים שמצאתי במחסן המשפחתי (הוצאת אחוזת בית). גורני מתנדבת בארגון "אשה לאשה", חברת צוות משא ומתן לשיפור תנאי הסגל הזוטר במכללת עמק יזרעאל וחברת צוות משא ומתן ארצי למען הסכם קיבוצי לסגל ההוראה במכללות הציבוריות. תחומי המחקר שלה הם אקופמיניזם, צדק סביבתי וביקורת ירוקה (אקוקריטיסיזם)

כתובת מייל:  ednagorney@yahoo.com

ד"ר טל דקל

היא חוקרת של חברה ואמנות. מחקריה מתמקדים בנושאים של תרבות חזותית וחייהן של נשים תוך ניתוח הקשרים בין ממדי זהות כמו מגדר, אתניות, מעמד, לאום ודת. תחום התמחותה הוא הגירה וטרנס לאומיות בראי אמנותן של נשים בישראל ומחקר על ייצוגי זיקנה ומגדר. בשנת 2011 הופיע ספרה "(מ)מוגדרות – אמנות והגות פמיניסטית" (הוצאת הקיבוץ המאוחד) וספרה השני  "נשים והגירה: אמנות ומגדר בעידן טרנסלאומי" (רסלינג, 2013), ראה אור בשנת 2016 בגרסא אנגלית (Detroit: Wayne State University Press). ספרה השלישי "נשים וזיקנה – מגדר וגילנות בראי האמנות בישראל" (הוצאת האוניברסיטה הפתוחה) ראה אור בשנת 2020.

כתובת מייל: tdekel@tauex.tau.ac.il
אתר אישי: https://www.taldekel.net/

ד"ר גילי הרטל

היא חברת סגל בתוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן. תחום המחקר המרכזי שלה הוא גיאוגרפיה פוליטית ותרבותית של מיניות. עבודת הדוקטורט שלה נכתבה בתוכנית ללימודי מגדר, ועסקה בפוליטיקה של לסביות, הומואים, טרנסים וביסקסואלים (להט"ב) בארבעה מרחבים אקטיביסטים בישראל. עבודת הפוסט-דוקטורט שלה באוניברסיטת מקגיל, קנדה, חקרה את הכלכלה הפוליטית של התיירות הגאה לתל אביב והתמקדה באופנים שבהם שיח גלובלי, יחסי כוח פוליטיים וכלכליים ותהליכים של הומולאומיות פועלים בעיר. כיום ד"ר הרטל בעיצומו של מחקר חדש העוסק בסובייקטיביות פוליטית של נשים שאינן הטרוסקסואליות בפריפריה (לסביות, ביסקסואליות וטרנסג'נדריות), שקיבל תמיכה מהקרן הלאומית למדע.

יחד עם ד"ר עדי מורנו היא הקימה את קהילת המחקר הלהט"ב/קוויר באגודה הסוציולוגית בישראל. הקהילה נועדה להוות בית אקדמי למחקר בתחומים שקשורים במיניות במסגרת מדעי החברה והרוח. תחומי העניין המרכזיים שלה הם: יחסי כוח ופוליטיקה של המרחב, פוליטיקה של שייכות, גיאוגרפיה קווירית, מחאה ותנועות חברתיות קוויריות, הבניות של מרחב בטוח, תיאוריה ופוליטיקה קווירית ומתודולוגיה איכותנית (אתנוגרפיה).

כתובת מייל: gillyrachely@gmail.com
אתר אישי: https://biu.academia.edu/GillyHartal

ד"ר יאלי השש

היא היסטוריונית חברתית. מחקריה מתמקדים בקהילות הספרדיות והמזרחיות בישראל ובמזרח התיכון במאות ה-19 וה-20, ובאופן מיוחד בשוליים הרחבים של קהילות אלו – נשים ועניים. השש קיבלה את הדוקטורט שלה מאוניברסיטת חיפה בשנת 2011. נושא עבודת הדוקטורט היה "שינוי גישות כלפי עוני בקהילה הספרדית בירושלים 1880-1841". בפרסומיה היא משלבת גישות הרווחות בלימודי מזרחים, תיאוריות פוסט קולוניאליות, תיאוריות פמיניסטיות וניתוח כלכלי-חברתי. השש היא פעילה פמיניסטית באשה לאשה, יוזמת וממקימות הפרויקט נשים וטכנולוגיות רפואיות, ממקימות המעבדה להיסטוריה שבעל פה, ראש המגמה ללימודי מגדר במכללה האקדמית בית ברל,  ומרצה באוניברסיטת תל אביב, מכללת בית ברל ומכללת תל חי. בין פרסומיה האחרונים המסה "כולנו יהודים: על "זבל לבן", מזרחים ושוליות מרובה בתוך ההגמוניה" בכתב העת תאוריה ובקורת, והמאמר

"Gender, Religion, and Secularism in the English Mission Hospital of Jerusalem, 1844–1880”  in Journal of Levantine Studies.

ד"ר ענבל וילמובסקי

היא חוקרת פמיניסטית ועמיתת הוראה במכון לקרימינולוגיה ובמרכז לייפר ללימודי נשים ומגדר באוניברסיטה העברית, בתכנית ללימודי מגדר בתל אביב ובמכללה האקדמית ספיר. כתבה את עבודת הדוקטורט שלה 'אלימות בדייטינג בישראל- מבט פמיניסטי' במכון לקרימינולוגיה באוניברסיטה העברית ובמסגרת השתלמות פוסט-דוקטורט במרכז לייפר כתבה על הטרדות רחוב. כיום עוסקת בהיבטים מגדריים בסוגיות של גוף ומרחב בתחומים של עבריינות, קורבנות ומערכת אכיפת החוק. פעילה בתחום של אלימות כלפי נשים בזירות שונות. בנוסף חוקרת, רוקדת ומלמדת מחול מזרחי.

כתובת מייל: inbiloo@gmail.com

ד"ר יעל חסון

היא סוציולוגית. עבודת הדוקטורט שלה מהחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת חיפה בחנה את השדה הכלכלי בישראל, על היבטיו הממוגדרים, מנקודת המבט של נשים כלכלניות. משנת 2004 חסון חוקרת ומרצה במרכז אדוה, מכון מחקר המתמחה בניטור של מגמות חברתיות וכלכליות ובניתוח של המדיניות הממשלתית לפי אמות המידה של שוויון וצדק חברתי. במסגרת זו גם שותפה לפיתוח ידע ופרקטיקות של הטמעת חשיבה מגדרית (gender mainstreaming) במדיניות כלכלית-חברתית ובתקציבים לאומיים ומוניציפליים (gender budgeting) בישראל. בשנים 2018-2020 היא פוסט דוקטורנטית באוניברסיטת בן גוריון ושותפה עם ד"ר שרי אהרוני ליצירת "מארג" – מאגר מידע הכולל את כל הארגונים והמוסדות לקידום נשים, פמיניזם ושוויון מגדרי בישראל בשנים 1970-2018. תחומי התמחות: סוציולוגיה של מגדר, נשים בכלכלה, תיאוריות פמיניסטיות בכלכלה, נשים בשוק העבודה ואי שוויון.

כתובת מייל: yaelhasson77@gmail.com

ד"ר ניקול כיאט

היא היסטוריונית של המזרח התיכון המודרני. היא חברת הוועד המארגן של פורום ההיסטוריוניות של המאות התשע-עשרה והעשרים. את עבודת הדוקטורט שלה  Historiography and Translation during the Arabic Nahḍa: European History in Arabic השלימה באוניברסיטת חיפה (2017). היא עמיתת הוראה באוניברסיטה העברית שם היא מעבירה קורס על הנהדה הערבית במאה ה-19 ביחידה ללימודים מתקדמים של בית הספר לתלמידים מחו"ל ע"ש רוטברג. יצרה ארכיון המבוסס על תמונות מחיי פלשתינים בעיר חיפה לפני 1948 והיתה שותפה בארגון תערוכה במוזיאון בעיר חיפה שהציגה מהארכיון.  היא מתעניינת בהיסטוריה אינטלקטואלית תרבותית  של העולם דובר הערבית, כתבה על התאטרון הערבי המודרני וכיום חוקרת רופאים ורפואה בפרובינציות הערביות של האמפריה העות'מאנית במאה ה-19 במסגרת פוסט-דוקטורט באוניברסיטה העברית בפרוייקט "'היסטוריה אזורית של רפואה במזרח התיכון 1830-1960".

ד"ר עדי מורנו

בוגרת מ.א. בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה מאוניברסיטת תל אביב, ודוקטורט בסוציולוגיה מאוניברסיטת מנצ'סטר. עבודת הדוקטורט שלה עוסקת בבחינה של הורות באמצעות פונדקאות בקרב גברים הומואים בישראל. תחומי המחקר שלה הם: תיאוריה קווירית, סוציולוגיה של המדע ו- Actor-Network-Theory, טכנולוגיות פריון והשינויים במבנה המשפחה בחברה בת זמננו. כיום עוסקת בליווי והנחיה של תלמידים לתארים מתקדמים והנחיית כתיבה אקדמית.

כתובת מייל: adimoreno@gmail.com
אתר אישי: https://manchester.academia.edu/AdiMoreno

אילת מעוז

היא אנתרופולוגית פוליטית המשלימה בימים אלה את כתיבת הדוקטורט שלה באוניברסיטת שיקגו. Arrested Freedom: Policing and Politics on Jamaica’s Global Plantation היא אתנוגרפיה של שיטור בג׳מייקה הפוסט-קולוניאלית. חלקה הראשון של העבודה בוחן כיצד עיצבה העבדות את צורות הניהול והשליטה החברתיות במקום, וכיצד אלו מכוננות מחדש באמצעות פרויקטים גלובליים של רפורמה. המחקר מציע כי רפורמה ושיטור (reform/police) צריכים להיבחן במסגרת אנליטית משותפת, כשני פנים של חידוש ומיסוד בקפיטליזם. על רקע זה, חלקו השני של המחקר מתמודד עם פרדוקסים של שחרור ועם סגירתו של האופק הפוליטי בעידן הניאו-ליברלי, והפיכת ניהול החברה לפרדיגמה שלטת. בחלק זה מתמקדת האתנוגרפיה בשורה של רגעים היסטוריים, בני-חלוף ורווים במתח, שבהם נחשפו ונמתחו גבולות הדימיון והמעשה הקולקטיביים.

מחקריה של אילת עוסקים בצומת בין אלימות וכלכלה פוליטית, בדגש על הרלוונטיות של המוסדות הקולוניאליים להבנת הקפיטליזם הפיננסי בן זמננו. עבודת התזה שלה, שהושלמה במחלקה לסוציולוגיה באוניברסיטת תל אביב, היא הבסיס לספר חוק חי: שיטור וריבונות תחת כיבוש (הוצאת מכון ון ליר והקיבוץ המאוחד, 2020), המתמקד במוסד הספר (frontier) כאתר פרדיגמטי להבנת צורות האלימות של המדינה וסוכניה הניאו-ליברליים. אילת היא פעילת שמאל פמיניסטית ובין השנים 2008-2011 שימשה כרכזת שותפה של קואליצית נשים לשלום. היא מחויבת להוראה ולפדגוגיה משחררת ולימדה בשיקגו ובקינגסטון קורסים במחשבה חברתית, תיאוריות ביקורתיות של שיטור וביטחון, ותיאוריות פמיניסטיות של כוח.

כתובת מייל: maoz@uchicago.edu

ד"ר שרון מפציר

היסטוריונית חברתית-תרבותית של המזרח התיכון. מחקריה מתמקדים בזהות ופרפורמנס של מגדר בחברה המצרית המודרנית. השאלות העיקריות שמעניינות אותה הן הקשר בין שינויים חברתיים מבניים לתרבות ולהתנסות היומיומית בתחום המשפחה, הרגשות והמיניות. שרון מלמדת בתכנית לתואר שני בלימודי נשים ומגדר באוניברסיטת חיפה. היא חברת הוועד המארגן של פורום ההיסטוריוניות של המאות התשע-עשרה והעשרים. מאמרה "Emotional Change: Romantic Love   and the University in Post-Colonial Egypt"עומד להתפרסם בקרוב ב- Journal of social History

כתובת מייל: Sharonmaf@gmail.com

ד"ר חנה ספרן

פעילה ומתנדבת באשה לאשה ובין המקימות של מרכז המחקר הפמיניסטי, חיפה. מלמדת מחקר מבוסס אמנות ולימודי נשים בתואר השני של המכללה לחברה ואמנויות בנתניה. ספרה לא רוצות להיות נחמדות יצא לאור בשנת 2006 (פרדס) ועוסק בהיסטוריה של הפעילות הפמיניסטית בארץ. מרצה וחוקרת בתחומים של לימודי נשים, פמיניזם ומגדר. מחקרה האחרון עוסק בהיסטוריה של הפעילות הלסבית-פמיניסטית בישראל. 

כתובת מייל: hsafran10@hotmail.com

ד"ר רות פרסר

פעילה ומתנדבת באשה לאשה ובין המקימות של מרכז המחקר הפמיניסטי, חיפה. מלמדת מחקר מבוסס אמנות ולימודי נשים בתואר השני של המכללה לחברה ואמנויות בנתניה. ספרה לא רוצות להיות נחמדות יצא לאור בשנת 2006 (פרדס) ועוסק בהיסטוריה של הפעילות הפמיניסטית בארץ. מרצה וחוקרת בתחומים של לימודי נשים, פמיניזם ומגדר. מחקרה האחרון עוסק בהיסטוריה של הפעילות הלסבית-פמיניסטית בישראל. 

פרופ' ליאת קוזמא

היא חברת סגל בחוג ללימודי האסלאם והמזרח התיכון באוניברסיטה העברית בירושלים. את הדוקטורט שלה השלימה במסלול המשולב של היסטוריה ולימודי המזרח התיכון באוניברסיטת ניו יורק. כיום היא משמשת כראשת מרכז לבציון לחקר האסלאם באוניברסיטה העברית, כעורכת שותפה, לצד און ברק ואבנר וישניצר, של הבלוג "הסדנה להיסטוריה חברתית" באתר הארץ, וכן כחברת הוועד המארגן של פורום היסטוריוניות.

היא פרסמה את נשים כותבות היסטוריה: פמיניזם ושינוי חברתי במרוקו (מרכז דיין, 2003), Policing Egyptian Women: Sex, Law and Medicine in Egypt 1850-1882 (Syracuse University Press, 2011) ; וכן את Global Women, Colonial Ports: Regulated Prostitution in the Interwar Middle East (SUNY press, 2017). היא ערכה, בין השאר, את לנוכח בית הדין השרעי: מעמדן של נשים מוסלמיות במזרח התיכון ובישראל (רסלינג, 2011); וביחד עם היבא יזבק את מגדר ומעמד אישי: נשים מוסלמיות בישראל (פרדס, 2017). מאמריה עוסקים בפמיניזם מרוקאי, בסקסולוגיה בתרגום במזרח התיכון המודרני, בהיסטוריה של סמים במצרים ושכנותיה וכן בהיסטוריה של מחקר רפואי באיזור.

החל בספטמבר 2017, היא תנהל פרויקט מחקר, במימון מועצת המחקר של האיחוד האירופי (ERC) תחת הכותרת: היסטוריה איזורית של רפואה במזרח התיכון, 1960-1830

ד"ר יעל רוזין

חוקרת ייצוגים תרבותיים ויזואליים ואמנותיים של הקהילה הגאה בישראל. אחראית על הקמה וריכוז פעילות הארכיון החזותי כחלק מהארכיון הפמיניסטי והלסבי שב 'אשה לאשה', חיפה. יעל מלמדת בחוג לניהול וכלכלה באוניברסיטה הפתוחה, מרצה לאומנות ותיאוריה קווירית בתוכנית לתואר שני למדיניות ולתאוריה של האמנות בבצלאל, אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים. הקימה ועומדת בראש מיזם 'ARTiq- אמנות ישראלית גאה' שמטרתו לעודד יצירה גאה ולתמוך ביוצרים ויוצרות קוויריים (מכל המגדרים ובכל מדיה).

כתובת מייל: yaelrozin@gmail.com